Dalen Villmarksenter

Hest og turisme

Å SÅNN GÅR NU DAGAN!

Cinderella åpnet årets kløvesesong med et klumpete gasellehopp over en gjørmete bekk som førte til gips i seks uker.

Dermed måtte Finnmarkingen Vibecke Pedersen trø til når Kvinesdalsgjengen tok en velfortjent pause fra skyttergravene ved Strandstøylsvannet.

7 reinsdyr lå spredt rundt omkring i dette nydelige fjellområdet. Noen var skutt helt oppi den tynne lufta og måtte dermed slites ned til mer fremkommelige steder der kløvhestene kunne få fatt i dem.

Det er tredje året vi kløver for dem nå, og koseligere jaktgjeng skal en virkelig lete lenge etter.

De var heldige med været dette året og kunne virkelig fråtse i jaktgudinnens Diana`s frodige favn.

Lette til sinns, og med aldersspredning fra ustoppelig til godt rustne representerer Kvinesdalsgjengen alt hva god jakt skal inneholde. Her er jakterfaringen lang og veien til en god latter kort. Og det er vel nettopp det en higer etter, nemlig fin kvalitetstid sammen med venner og felles interesser.

Når vi møter jegerne inne ved Greini forteller de om rikelig med muligheter og spennende jakt.

Rart med reinsdyrjakt, går i det uendelige, venter i evigheter, og så, plutselig skjer det, heftig og konsentrert. Våre jegere fikk det mer spredt og ønskelig tilrettelagt, bedre kunne det ikke vært, sier sjefsdirektør Arthur.

Han innehar også svart belte i surring, slik at hestene knapt klarer puste etter at siste knute er satt, og her snakker vi ikke om kjerringknuter.

Fin avkjøling for kjøttet kan ofte være en utfordring for jegerne. Snøfenner i høyden kan være en løsning, men hvem orker å bære blytungt kjøtt i oppoverbakke?  Reinsdyrene fylles derfor ofte med stein og blir senket i fjellets eget kjøleskap.

De fleste jegere besitter god kunnskap om videreforedling av kjøtt. Kvinesgjengen er kanskje i en klasse for seg selv, faktisk ganske så vakkert syn å se nydelig kjøtt ligge spredt i slike flotte omgivelser.

 

For hestene byr denne kløvingen på en hel del utfordringer og selvsagt også slit, men vi tror de liker det. Hvert fall viser de ingen tegn til surmuling, snarere tvert om, ørene peker rett fram.

De må være av den sindige sorten og tåle litt utfordringer i form av trange urer og steinete elvebunner.

Terrenget er variert. Seige myrer som avløses av bekker og elver. Gjennom stein og ur bærer det, vi snegler oss effektivt av sted og hestene sparer de tobeinte for mye strev og slit.

 Jegerne er usedvanlig flinke til å tilrettelegge. De har brukt mange timer i forkant på å tilrettelegge for oss. Noen steder har de bygget med stein for å kunne sikre hestene ved utsatte steder. Småtrær og forskjellige hindringer er fjernet slik at det er nærmest ren plankekjøring der kilometerne suser forbi.

Etter par mils hyggelig transport i fjellet, når vi endepunktet med 7 reinsdyr og kan se tilbake på en super dag i hyggelig selskap med jegere som vet å sette pris på den årlige jaktopplevelsen ved Strandstøylsvannet!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du er her: Hjem Hest og turisme Å SÅNN GÅR NU DAGAN!