SOMMERFUGL I VINTERLAND!

Første bildet jeg får i hodet ved tanke på sommerfugl er en tynn langbeint og skranglete type med stort adamseple som løper klossete over fargerike blomsterenger med stor hov.

Første bildet jeg får i hodet ved tanke på sommerfugl er en tynn langbeint og skranglete type med stort adamseple som løper klossete over fargerike blomsterenger med stor hov.

Egentlig har jeg aldri møtt en slik raritet, kun lest om dem i Donald Duck der de fremstilles som harmløse snålinger som svirrer rundt sin egen akse til halsen i blomsterflora.

 

Foto:Bård Bredesen

”Der!….der er den” roper Bård Bredesen ivrig og presser fingen hardt mot frontruta!

Når Bård stormer ut av bilen, så er stedet langt fra tilfeldig valgt, men nøye planlagt.

Vi befinner oss nemlig like ovenfor Dalen på Eidsborgsida. Dette er Norges desidert hotteste sted for å kunne observere den sjeldne sommerfuglen Apollo. Denne elegante glideflyveren har få nyere funn og innenfor et svært begrenset område. Tokke og nabokommunene utpeker seg i særklasse.

Denne spesielle sommerfuglen er en av våre største og mest iøynefallende sommerfugler. Den er i fåtall og stadig på vei ned, derfor er den en fredet og rødlistet art.

Den trives godt i disse stupbratte sørvendte fjellsidene der larvens vertsplanter, rosenrot og smørbukk finnes. Nesten litt rart at sommerfuglens leveområde skal være så bittelite når hele landet er tilgjengelig. Samtidig så kjenner jeg at det fenger veldig og føler stolthet at Dalen er det stedet i hele landet den trives aller best. Nok en god grunn for at naturintreserte legger turen inom, ja nettopp, Dalen.

Foto: Bård Bredesen

Bård Bredesen løper ikke med hov og høye kneløft i blomsterbiotop. Bård er en snikende naturfotograf som varsomt og hensynsfullt beveger seg med sylskapt blikk, da særlig mot rødknapp, tistler og knoppurt som er Apollosommerfuglens soleklare favoritter.  

Jo, jeg ser små tendenser til Donald Ducks fremstilling av en sommerfuglfanger, men Bårds hensikt er å forevige, ikke fange. Og ja, der ser litt rart ut for uvitende å skjønne hva han egentlig driver med når han tilsynelatende svimer rundt omkring, tungt nedlastet i alskens dibbedutter.

Jo, jeg blir revet med når jeg ser Bård himle med øynene mens denne usedvanlig vakre sommerfuglen seiler nedover liene på stive vinger, nesten som en fugl. Den flyr raskt og beveger seg over store områder.

Bård er i Dalens bratte skrenter fra morgen til kveld og blir hentet smilende og like ivrig ut av området på kvelden. Bård er en erfaren fotograf og naturelskende allviter som har to hensikter ved Dalens besøk, apollo og fiskeørn. Stolt over min egen kommune kan vi konstatere at det første er i boks og vèl så det!

En uke senere er jeg på vei opp svingene til et møte. Pent ikledd ei løslig fin hvit bukse for anledningen, ser jeg plutselig en Apollosommerfugl fly langs etter veien opp mot Eidsborg.

Den setter seg i brattkanten like ved veien og jeg griper fatt i kamera som ligger skuddklart i setet ved siden av meg. Bilen svinges kjapt inntil og jeg klatrer opp bratta for å komme i posisjon til å ta bilde.

Den har satt seg i bergveggen med flotte utspilte vinger…whaoo..så nydelig den er, for et motiv!

Som en pæreforma antilope tar jeg et tvingende nødvendig og vågalt tigersprang for å komme i posisjon i brattveggen. Det er ørlite fotfeste og jeg lander tungt, ja faktisk så tungt at jeg kjenner bukseknappen regelrett sprenges ved landingen.

Bilister som kjører forbi, må jo tro jeg er gal. Anspent står jeg musestille og jobber med kamera for å få denne sommerfuglen perfekt inn i søkeren. Beina mine er fastlåst i situasjonen og jeg må stå helt i ro for å ikke skremme den opp.

Da kjenner jeg plutselig at hele buksa løsner…den glir farlig fort nedover og stanser få sekunder etter helt nede ved anklene.

Jeg er fortsatt fastlåst og konsentrerer meg om apollosommerfugl og tankene streifer innom..hvilken farge har jeg på underbuksa i dag?

Jeg hører biler minke farten og ser inni hodet mitt hva de ser…. En mann like ved veien som henger i bratta som selveste spiderman i rød underbukse med hvite prikker og stirrer i bergveggen med kamera!  Jo, det er i Dalen det skjer på sommeren..ingen tvil om det!

 

 

 

Du er her: Hjem Naturfoto SOMMERFUGL I VINTERLAND!