TÅRNSEILERNE PÅ FROLAND!

Enda en gang, seiler Tokke opp som en særegnet plass for naturfotografer. Hos en munnrapp sauebonde på Froland finnes nemlig en hel koloni av disse luftens baroner.

 

Bedre sted for å kunne observere og fotografere tårnseilere finnes knapt.

Denne lynraske lille fuglen er bortimot umulig å feste til brikka de fleste steder. Superkjapp som den er, rekker en knapt nok å registrere hva som skjedde, før den er borte igjen.

Tårnseileren er nemlig ranket som nr 3 på lista over de raskeste fuglene, med registrert toppfart på 220Km/t. Kun vandrefalk og alpeseiler kan oppnå høyere fart.

Mange naturfotografer vi har snakket med, synes oppgaven er bortimot umulig og vier derfor mindre tid til denne usedvanlige fuglen som kan tilbringe hele 3 år i luften uten å måtte lande! Den både spiser, sover og parer seg i luften.

På Froland er derimot forholdene perfekte med ypperlig bakgrunn både opp mot blåhimmelen og langt bakenforliggende skogsbakgrunn, i tillegg, så henger sola som baklys helt til halv ti om kvelden og gir ypperlige fotografiske forhold.

 

Hvis du er i Dalen og løfter blikket opp i himmelrommet…høyt oppe, så ser du den. I den tynne luften, lever den opp til sitt navn og seiler utrettelig på jakt etter innsekter.

Denne benløse fuglen kan samle over 1000 innsekter som lagres som en ball i strupen. Den kan være lenge borte fra reiret på jakt etter føde.

Faktisk hele 10 dager kan de forlate ungene sine, som da går inn i en slags dvaletilstand. Ungene blir også usedvanlig lenge i reiret, mellom 37 og 56 dager.

Siden tårnseileren ikke klarer å lette fra bakken, er det viktig at ungene ikke er for tunge og kræsjer når de skal forlate reiret.

Siste uka før ”take- off” reduseres derfor matinntaket slik at flyveevnen optimaliseres.

Når den omsider etter uvanlig lang reirtid..5-8 uker, kan det gå hele 3 år før den lander igjen, og da er det for å hekke selv.

Tårnseileren kommer hit fra Sør Afrika i mai og hekker som oftes oppunder tak, i fuglekasser og hule trær.  De skal telle fra 10.000 til 100.000 par, og med stadig tettere bygg forventes de å gå ned litt i antall.

Den eldste tårnseileren ble 21 år, og når en da lukker øynene for godt, har den flydd over fire og en halv million kilometer, noe som tilsvarer hundre ganger rundt jorda!

 

Her i Tokke ser vi dem ofte hekke parvis oppunder stabburtak og da blir det helt umulig å kunne fotografere dem. På Froland vil jeg påstå at forholdene er optimale på alle vis. Du står i riktig høyde på en veldig egnet fin balkong, og rett som det er plasseres nytrukket kaffe i hånden fra superhyggelige beboere.

Skulle du ha interesse for å forsøke å fange denne kjappe utfordringen på brikka, merk av juli og frem til midten av august på kalenderen.

 

Du er her: Hjem Naturfoto TÅRNSEILERNE PÅ FROLAND!