FOTOÅRET SOM GIKK!

Årets første måneder var det bra med ørn rundt Gaupebu og fotografene jublet over flotte motiver.

 

Dagblades utsendte var nesten stum i midten av februar da ørnene landet like foran oss. En periode slapp han kamera og bare beundret hverdagen til, og synet av disse majestene på kloss hold.

 Påfølgende to helsiders oppslag i tilegg til svært utvidet nettutgave bar tydelig preg av at han syntes fototilbudet ganske så unikt! God reklame for oss, og ikke minst Tokke og Dalen som spennende sted!

Kjempekjekt at folk trives her og får utfolde seg fotografisk.

Når snøen smelter og jordsmonnet begynner å røre på seg, så bugner det over i vakre vårblomster overalt!

På vårparten så kryr det av fotomuligheter her. Vi brukte en hel del tid på spettene som det er mye av her. Det å sitte på tunet her en vårmorgen, ja det er ganske så spesielt for den som har sansen for slikt.

 Fyrrige parringsrop høres overalt, og spettene markerer høylydt sine revir både artige skrik og med knallharde nebb slik at de høres godt i nesten alle dalfører.

Tretåspetten hadde vi like i nærheten her og de ga tilreisende fotografer supre muligheter på denne nokså bortgjemte arten som slett ikke er lett å finne.

I månedskiftet mai – juni så hadde vi kjempemuligheter på gjøk. Velvillige grunneiere lot oss sette opp kamuflasjetelt  og det var bortimot texas i ca 15 dager før de mer eller mindre forsvant.

Gjøken er en av de siste som kommer og første til å reise, så fototiden er kort og hektisk, men likevel ikke så vanskelig. Vi hadde hele 7 stk tilgjengelige samtidig og det hele foregår stort sett på et avgrenset område som er lettgåelig og gir fine motiver.

 Jeg ante ikke at gjøken kom til de samme områdene på den måten hvert år, så for den som er lysten på gjøken til våren, ta kontakt.

Tranene pryder våtmarksområdet like i nærheten her og gir stemningsfulle bilder både i morgendisen  og kveldslyset. De beveger seg på oversiktlig område, virkelig vakre fugler i et usedvanlig fint miljø.

 

Tårnseiler er også en litt spesiell fugl som er veldig vanskelig å fotografere. Men også her kan vi skilte med spesielle mulighet til å forenkle denne utfordringen kraftig. Nok en gang stiller velvillige grunneiere området til disposisjon til oss, og hvilket område!

Her har vi en hel koloni som flyr inn og ut i luftrommet på blå himmel. Her kan en velge mot og medlys etter ønske og når de først er i sving, ja så går det konstant. Det er flust med fotomuligheter på denne fuglen og kveldene strekker seg til over 22.00.

Elg, hjort og rådyr er forholdsvis enkle motiver her. En kjøretur morgen eller kveld gir flerfoldige muligheter. To kronhjorter hadde vi også her. De var kopier av hverandre og ga fine bilder både morgen og kveld.

Også skogsfuglen er enkel på den måten. Vi hadde en jerpespesialist her, og lokket dem frem på en imponerende måte. Jerpa må vel sies å være den vakreste av dem alle, etter min smak.

Vi hadde vintererla her. Trodde den var like velvillig som linerla, men det viste seg at den hadde helt andre rutiner en sin slektsfrende. Nå er vi klar over det, og vil tilrettelegge skikkelig ved neste korsvei.

Linerla er nydelig i kveldsola ved Åmlivann da den kveld etter kveld jager innsekter lavt over vannspeilet og gir ypperlige motiver. Den er nesten på samme sted hele tiden, og det er bare å flytte båten etter hvor en vil lyset skal komme inn.

Svalene ved Åmlivann er også et fint motiv. Om morgenen sitter de i svære flokker på morkne stubber i vannflaten, og også her kan en stille seg som en vil i forhold til lyset.

Vår nasjonalfugl er en selvskreven fugl her. Artig å følge fossekallen på kloss hold og ta del i hverdagen dens omgitt av vått vilt landskap.

Reven var også ganske så velvillig i sommer. Den oransje pelsen i fargerike blomsterenger er vakker og gir fine bilder. Hvis en bruker litt tid på dette, ja så vil en lykkes.

 

Sommerfuglen Apollo, er en annen begivenhet her. Sjelden og vakker seiler den på gyldne vinger som Vamp synger så fint. De lange sommerdagene og varmt godt vær gir ypperlige sjanser til å finne den akkurat her.

Bever er et vanlig innslag overalt her. I sommer jobbet vi en hel del med å tilrettelegge for fotografene, og jo, vi fikk det til.

 Mange fotografer fikk flotte bilder av denne pelskledde tregnageren i flukt med vannspeilet. Sommerdagene er lange og det er jo bare noen få timer at lyset ikke strekker til.

Fiskeørnen er jo et av høydepunktene her. Vi kjenner dem godt etter hvert og det er en fin utvikling på dem med vellykket klekking og gode forhold.

 Reiret som vi bygde i fjor ble ikke okkupert, men sånne ting tar tid og vi har god tro til våren når de tilreisende fra Afrika kommer.

Alltid spennende å følge dem og vi lærer mer om dem for hvert år som går.

Områdene vi har for fiskeørnen er vel bortimot unike. Her kan vi fotografere dem i vannflaten.

 En tålmodig fotograf vil få flust med muligheter om en tilbringer noen dager her på den beste årstiden.

 Å kunne få fiskeørnen i sitt virkelige element er veldig givende og kan gi spesielle bilder.

Mulighetene er varierte og en kan få fiskeørnene i nydelige landskap.

Også her kommer en ikke utenom å takke velvillige grunneiere dypt og ydmykt!

I kjølvannet av å følge fiskeørnen, ja, dukker også storlomen opp med jevne mellomrom.

 En fotograf fikk hele 4 stk i samme bilde. I Åmlivann har vi et fast par, de har dessverre misslykkes hvert år med klekkingen.

 Årsaken er trolig minken som er flertallig i vannet der. Vi ser den altfor ofte, og denne sommeren hadde vi ved hjelp av grunneiere satt ut feller.

 Hele 5 minker ble tatt av dage, og vi håper inderlig at det vil kunne bidra positivt for den vakre storlomen som fyller lydrommet med sin spesielle og stemningsfulle sang.

Vi testet også ut et vannskjul denne sommeren. Artig var det å samle arter helt nedi vannflaten på kloss hold.

 

Dette var en kjempeplass å tilbringe solfylte dager på. Her i skogen ble lyset utover dagen som skviset seg gjennom en horde trestammer bare behagelig og fint.

 

Vi har satt ut en mengde fuglekasser, spesielt med tanke på rovfugl og ugler.

 Blir spennende å følge med dem. I fjor var et forholdsvis stille år på den fronten. De to påfølgende årene har vi hatt smågnagerår som virkelig satte fart i uglene her, vi håper på oppgang dette året.

 

Denne sesongen vil vi bruke mer tid på ryper og reinsdyr, som det er mye av her.

Det er flotte fjellområder her og livet der oppe i høyden er alltid spennende å vandre i. Vil nok tro det er mange arter der som kan være spennende å ta i nærmere øyensyn. Det er et av årets mål.

Også dette året hadde vi full uttelling ved ”Lykkeland”

Spurvehaukene sviktet ikke og ga oss nøyaktig samme muligheter som i fjor. En fotograf klarte i løpet av 3 dager der, og ta hele 15.000 bilder, og den opptellingen var etter at grovsletting var unnagjort. Det alene forteller litt om den heftige aktiviteten som er der. Vi er nå i sluttfasen av fotoskjul der med hele 16 fotoluker og plass til 10 personer.

 

Denne plassen er ganske så unik med tanke på liv, lys og kulisser. Her kryr det med arter og vi jobber stadig vekk med å tilrettelegge på best mulig måte. Musefabrikken vi lagde i fjor, går som det suser og vi håper at uglene kan dra nytte av dette etter hvert.

Fjorårets bjørn som holdt til like rundt her, ble avlivet i mars. Nabokona så den tuslet søvnig over veien, og resten av den historien, er nettopp det, historie. På et nydelig utsiktspunkt møtte den sin på forhåndsbestemte skjebne.

Vi ser en hel del gaupespor og den fråtser i en forholdsvis stor rådyrstamme i nærområdet. For ikke så lenge siden, tuslet en gaupe over veien, og like etter kommer to unger diltende etter.I februar stod den oppå steingården vår her like nedenfor huset, og speidet på sauene våre, før den tuslet seg sakte bort. Vi var vel nesten overbevist om at den ville komme tilbake, men nei, den gjorde ikke det.

Vi priser oss overlykkelige over å få kunne jobbe med så mange fotografer her, og må nok si at vi aldri har vært borti mer hyggelig kundegruppe enn nettopp dem. Glade i natur og villmarksliv er vel fellesnevneren som gjør til at det blir så trivelig med gjensyn.

Dag Vennesland, den smørblide og omgjengelige sørlendingen er vår desidert beste kunde, har vært her hele 36 ganger, og det alene taler vel sitt tydelige språk. Vi vil nok fort tro at flere hundre tusen bilder er tatt av fotografene her, som igjen har ført til at Dalen og omegn har fått velfortjent rykte på seg som en av de sikreste og mest attraktive stedene til å leve ut fotogleder.

Vi storkoser oss blant dere kjære fotografer, og ønsker dere mer enn hjertlig velkommen tilbake!

Du er her: Hjem Naturfoto FOTOÅRET SOM GIKK!