Faste fotoskjul

– tett på dyrelivet

Dalen Villmarkssenter har seks faste fotoskjul, som benyttes på ulike arter, ulike tider på året. Mest kjent er kanskje våre skjul for kongeørn, der vi har tatt imot prisbelønte naturfotografer fra inn- og utland. Både BBC og nå sist National Geographic har filmet flere scener til sine naturfilmer her.


HVA ER ET FOTOSKUL?

I et fotoskjul har du en ypperlig mulighet til å kunne være helt usynlig for den utvendige verden. Inni skjulet har du fin oversikt og utsikt gjennom sotede glass til en ferdig oppsatt fotoarena som fugler og dyr oppsøker uvitende om at du er tilstede i deres hverdag.

Alt er tilrettelagt for deg på utsiden av skjulet. Her er det varierte fine sittegreiner og miljøer som vil gi deg nydelige motiver. Alt er gjennomtenkt i forhold til lys – bakgrunner og en mengde små nyanser som må tas hensyn til for at du skal få det perfekte bildet.

En del av våre skjul gir også mulighet for deg til kreativitet. Dvs at du selv kan bestemme og lytte til forslag om hvordan du kan gjøre det. Ønsker du bilder i gullramme mot sola, så er det fullt mulig. Eller kanskje du vil forsøke deg på svømmende ekorn, eller forskjellige fugler i flukt. Mulighetene er mange og vi ønsker å hjelpe deg så godt som mulig til å kunne få de beste bildene.

HUSK:

Å sitte i fotoskjul er ikke ensbetydende om at du er helt usynlig.

Det er klare regler basert på hvilke arter du skal fotografere. I skjul for fotografering av mår, må du være totalt lydløs og veldig varsom med absolutt alt for å kunne lykkes.

I ørneskjulene er hver minste bevegelse en utfordring. Denne vaktsomme og skye fuglen er veldig var for alle lyder og bevegelser. En brå bevegelse med objektivet, kan ødelegge fotomulighetene for flere dager. Det samme gjelder hønsehauken og en rekke andre arter.

Derfor er det viktig å lytte til de forskjellige rådene som gjelder for hver art og skjul.