Boka om ørnen Pjusken

Forfatteren Jostein Hellevik er sauebonden, naturelskeren og naturfotografen som flyttet til Dalen i Telemark og bygget opp Dalen Villmarkssenter. På det lille småbruket Døli i fjellsiden over bygda, har han tatt imot naturfotografer og filmfolk fra hele verden til unike møter med det ville dyrelivet i Tokke. Mange av naturfilmene vi lar oss begeistre av på NRK og BBC, er filmet hos Jostein.

Nå gir han deg et unikt innblikk i det fantastiske dyrelivet i Dalen, sett fra en ung ørns synsvinkel. Pjusken er en perle av en bok, beregnet på naturinteresserte i alle aldre.

Dette sier de som har lest boka:

Boken om Pjusken dokumenterer gjennom forfatters penn den virkelighet som de færreste av oss ser, men er klar over. Bokens innhold er nesten litt eventyraktig, og fortellerstilen tok meg med på en for mange ukjent reise. Forfatteren løfter naturkjennskap i gjennom Pjusken, og boken fremstår som en bok med mange små eventyr godt flettet inn i hovedhistorien. Boken bør passe for både store og små, og sengelektyre for de aller fleste….

Det er lenge siden jeg har sett og lest noe liknende: en naturfortelling skrevet med slik inderlig lidenskap for natur, dyreliv og det store samspillet. En smak av villmarksforfattere som Mikkjel Fønhus og Magne Østby. Den utrolige bildesamlingen underbygger og historien eller lever sitt eget liv, alt etter hva leseren ønsker. Dette er noe av det beste bildematerialet jeg har sett, spesielt av kongeørn – i utrolig vakre omgivelser og forførende lys.

Det tok en side eller to før jeg var helt hektet. Det var ikke mulig å legge dette ifra seg før jeg hadde lest alt. Jeg har fotografert lokale kongeørner i over ti år og har vel tilegnet meg litt kunnskap om ørna gjennom disse årene. MEN å lese om kongeørna Pjusken sine første leveår, sett gjennom Pjusken sine øyne og ført i pennen av Jostein, var en fantastisk opplevelse.

Mitt møte med Pjusken satte alle følelser i sving; Tårer, latter og et voksende hjerte for hans vakre blikk for naturen og dens skjebne. Han satte tankene mine på at naturen har sin skjebne og utvikling uten at vi mennesker bør røre for mye ved den. Den er vakker og sårbar og det aller dyrbareste vi har…..

Et utvalg bilder fra boka

Historien om ørnen Pjusken

Boka handler om kongeørnen Pjuskens liv. Han fenget meg veldig og fikk navnet ved første øyekast på grunn av sin noe stakkarslige framtoning. Hans livsvilje, til tross for at hverdagen hans var ren motvind den første tiden, fascinerte meg.

At han i hele tatt klarte å komme ut på andre siden av årstiden, var beundringsverdig. I møte med denne litt snodige hovedpersonen har jeg gitt ham både meninger og tanker som boka blir preget av. Det å balansere på fortid – nåtid hendelser og fortellertoner, var tidvis utfordrende, men likevel en spennende oppgave å ta fatt på.

Pjuskens liv har en rød tråd i faktiske hendelser, og gjennom ham har jeg prøvd å belyse den storslagne naturen på forskjellige måter som leseren kan dra kjensel på. Gjennom forståelse og utvidet kunnskap om naturverdiene vi omgir oss med, økes respekten for levende liv og opplevelsene i skog og mark betraktelig. Kjenner du til naturen rundt deg, så vil du kunne bruke den mer og med mye større glede.

Mitt ydmyke ønske er at jeg med denne boka kan gi leseren et innblikk i den rikdommen vi lever i, og kanskje med det, gi mitt lille bidrag til å kunne bevare dette for kommende generasjoner.

Kikker du opp i himmelrommet med øyne som har lyst til å se, vil du kanskje få øye på Pjusken. Han flyter der oppe et sted! Svever høyt – Lever fritt.

 Jostein Hellevik
Jostein Hellevik